Å utsette det du vet du burde gjøre.
Hvem gjør ikke det? ALLE utsetter noe, og er det èn ting veldig mange utsetter, så er det å komme i gang med livsstilsendringer.
Hvorfor er det så vanskelig å gjøre slike endringer, selv for folk som har fått beskjed om at de har svært alvorlige helseproblemer, og hvis de ikke gjør noe nå så… ja, da lever de kanskje ikke så mye lenger!
Å gjøre store endringer krever en STOR dose MOT, fordi du må overvinne hjernens iboende trang til å tenke «Jeg må lykkes 100%, hvis ikke er det bortkastet».
Mot er av de gamle greske filosofene ansett som en dyd, og defineres som en persons eller gruppes evne til å være modig, uredd og våge å utfordre seg selv til noe som vanligvis utløser angst, frykt, smerte, risiko, usikkerhet eller intimidering.
Huleboerhjernen vår er dessverre ikke så modig, og fortsatt høyst levende i 2024. Ved å fortelle deg at «du kan vente til neste uke med å starte med den treningen, først fortjener du å slappe av litt», eller «jeg skal slutte å snuse, bare ikke akkurat denne måneden fordi nå er det mye stress på jobb», forsøker hjernen din å beskytte deg fra potensiell fare.
Faren for å ikke lykkes (100% eller ingenting), og frykten for å ikke passe inn styrer oss i større grad enn vi liker å innrømme. Frykten for å bli satt i en situasjon der du foran flokken din må vise sårbarhet og si «Jeg er i gang med …. endringen, men langt fra i mål. Og for å lykkes trenger jeg støtte fra dere».
Ofte kan vaneendringer være vanskelig fordi det krever at du setter grenser, og ikke minst fordi det betyr å sette seg selv foran andre!
Det er dette digital helseveiledning handler om, om å være den fortrolige som holder motet ditt levende, slik at du kan navigere bedre i valg for egen helse, det handler om å lytte og samtidig utfordre, heie på gode valg og sunn grensesetting.
Tør du å være modig for deg selv?
Hvis du synes dette temaet er spennende og vil lære mer, kan jeg anbefale boka til rektor på studiet mitt (www.digitalhelseveileder.no), “Vaner som varer” av @vanecoach_andreaslycke. Og hvis du tenker at “søren heller, nå skal jeg faktisk ta tak i det, selv om det er skikkelig skummelt”, så ikke nøl med å kontakte meg for en helt uforpliktende samtale.