Å skape tillit
Jeg tipper at du er som meg og de fleste andre, som sier at tillit til den du kjøper fra trumfer det meste annet?
Jeg tror derfor det ikke var tilfeldig at forelesningen om kundereisen kom aller først i utdanningen «sertifisering som digital helseveileder», og at den i stor grad handlet om å reflektere over egen praksis hittil. Felles for alle som tar denne utdanningen er en plattform av treningsfaglig utdanning, og selv om det er et vidt spenn fra naprapat eller manuellterapeut med 5-årig utdanning, til personlig trener med 1 års (60sp) treningsfaglig utdanning, har alle et grunnleggende felles fundament og ikke minst et bredt spekter av verdifull erfaringskompetanse og empiri.
Det er dette fundamentet utdanningen skal bygge videre på, og sørge for en kvalitetssikring av faglig standard for helseveiledning, gjennom bruk av henvisning via grønn resept, eller forebyggende innsats i ute i bedriftsmarkedet.
Spørsmål vi besvarte i fellesskap og skal jobbe videre med i mappeoppgaven dette semesteret handler om:
Hva gjør du i dag som bidrar til at potensielle kunder både finner deg og får tillit til at du kan bidra til at de får en bedre helse?
Hvilke kanaler kan de ta kontakt gjennom?
Hvordan kartlegger du deres behov i oppstarten?
Hva slags oppfølging gir du underveis i langsiktig veiledning?
Hvordan avslutter du kundeforholdet?
Min pt-praksis hittil har vært online og fysisk utendørs timer/oppfølging, og ettersom praksisen har vært en bi-jobb ved siden av annen fulltidsjobb må jeg innrømme at det nok bærer litt preg av det i alle ledd i min kundereise. Det var derfor veldig nyttig å få en oppfriskning, og jeg ble også enda mer bevisst på hvor mine styrker ligger og hvor jeg trives best:
Relasjonsbyggingen og den langsiktige oppfølgingen med alt det mentale og emosjonelle rundt endring av vaner; det er nesten så jeg får gåsehud av å tenke på! (Nerd, haha!)
Kanskje litt ulikt en del som jobber som personlig trener eller behandler, som helt sikkert er mer rutinerte enn meg på programmering av trenings/kostholdsplaner, så har jeg mer erfaring med den relasjonelle og mentale delen av oppfølging og endringsarbeid. Utdanningsbakgrunnen min fra pedagogikk handler om evnen til å lære og re-lære (ref. endre vaner), og det meste av min arbeidserfaring er fra ulike former for langsiktig miljøterapeutisk arbeid med ungdommer i sårbare situasjoner. De fleste av de med et mer eller mindre avdekket hjelpebehov, og ofte er det et godt stykke arbeid som må legges ned i relasjonen før de etterhvert modnes til å være mottakelige for at endringsarbeid kan skje.
Slik tror jeg det vil være for mange voksne med behov for livsstilsendring også, og den store nøkkelen blir i første omgang å nå frem til noen som i utgangspunktet ikke er spesielt motivert for å snakke med meg, og deretter skape samtaler med rom for egne refleksjoner, slik at vi sammen kan lage en plan som er bærekraftig over tid og eies av den det gjelder - og ikke av meg.
Det jeg umiddelbart etter forelesningen identifiserte som mine forbedringspunkter var:
Synlighet - jeg må bli mer synlig og gjøre mer av det jeg vet funker. Har du tenkt over hvor mange ganger du må se et navn, et tema, etc. før du biter deg merke i det eller kanskje til og med foretar en handling? 10 ganger er visstnok gjennomsnittet!
Oppdatere malen min for kartleggingssamtale, med noen nye gullkorn av åpne spørsmål som kan gi større eierskap.
Så da er det er bare å komme i gang og gjøre det. Ikke tenk, Siri, bare gjør det!